Politica la romani

Site de informatie si analiza politica

E bine ca Boc isi desfiinteaza cancelaria?

Posted by budesh pe martie 6, 2009

Emil Boc a declarat, acum cateva zile, că în maximum 10 zile va emite o ordonanţă de guvern, prin care va modifica Legea organizării şi funcţionării Guvernului şi Cancelaria Guvernului va fi desfiinţată.

„Primul ministru va avea după desfiinţarea cancelariei, ceea ce are oricare alt prim ministru din lume, un corp de consilieri, de purtători de cuvânt într-o structură decentă”, a declarat Emil Boc.

O declaratie socanta pentru mine a facut Emil Boc, cu aceeasi ocazie: „Această Cancelarie a fost în vremea lui Tăriceanu un Guvern paralel şi nu se justifică să ai două Guverne: unul la ministere şi unul la Palatul Victoria. Dacă nu facem această restructurare, nu pot să cer eu ca premier, miniştrilor, să facă treabă, să procedeze la restructurarea agenţiilor şi a altor instituţii guvernamentale„.

Boc le cere miniştrilor o situaţie privind restructurarea sau comasarea agenţiilor şi spune că, dacă până în anul 2003 nu a fost nevoie de Cancelarie, la fel se va întâmpla şi acum. „Începem restrângerile bugetare de la nivelul parlamentarilor, pentru a nu pierde controlul asupra economiei”, a mai spus primul ministru.

Partea din declaratia lui Emil Boc, subliniata de mine in aldine, este socanta, asa cum am afirmat, dintr-un motiv personal. In anul 2006, am scris in Revista „Bilant” o analiza, numita „Guvernul paralel al premierului Tariceanu”.

Explicam, in aceasta analiza, ca din a doua parte a mandatului lui Adrian Nastase o structura guvernamentala paralela, aflata in subordinea directa a premierului si a Guvernului, a luat fiinta si s-a expandat spectaculos si foarte birocratic.

Ma refeream la numarul extrem de mare de functionari guvernamentali care lucreaza in Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului (SGG) si in jur de 40 de agentii guvernamentale dintre cele mai felurite.

Explicam ca, in total, aceste structuri au avut in anul 2005 un buget anual cumulat de peste 700 de milioane de euro. Pentru aceasta analiza jurnalistica, am audiat zeci de surse din toate aceste agentii guvernamentale, SGG, precum si auditori independenti si fosti inalti functionari guvernamentali.

Pot sa relatez ca am avut o lunga discutie cu un fost consilier al premierului Tariceanu, care mi-a confirmat ca am dreptate. El mi-a spus ca Soros a facut o analiza de birou, un fel de audit organizational, din care a rezultat ca structura guvernamentala, in general, este extrem de expandata si ineficienta.

In criza de timp

Nu voi relua aici toata analiza pe care am scris-o in anul 2006. Voi spune doar ca in anul 2007, cand am castigat premiul pentru jurnalism economic al Clubului Roman de Presa, am fost nominalizat cu inca doua analize, in afara de cea cu care am castigat premiul.

Una dintre ele a fost „Guvernul paralel…”. Nu stiu daca Boc a citit ceea ce am scris, cred ca are dreptate, mai cred si ca este bine intentionat si e si pe directia buna, cand vrea sa atace superbirocratia guvernamentala chiar incepand cu propriul sau cabinet, dar mai cred ca nu prea are foarte mult timp la dispozitie.

Iata argumentele mele:

1. (cum bine a explicat deja Bogdan Chirieac) Se apropie alegerile europarlamentare. Aceasta inseamna ca in curand decizia guvernamentala in actiunile pro-restructurare va fi afectata puternic de interesele politice de tip electoral ale PSD si PD-L.

In primul rand PSD, pentru ca agentiile guvernamentale sunt in subordinea vicepremierului Dan Nica, marcant membru PSD, ministru de Interne. In al doilea rand PD-L, pentru ca figura cea mai proeminenta in asumarea acestui demers organizational este chiar premierul Emil Boc, presedintele PD-L.

2. Nu sunt deloc convins ca, inainte sa inceapa reforma aceasta structurala, Emil Boc a facut un audit al intregii structuri guvernamentale. Cu toate ca nu lucreaza deocamdata dupa ureche, in edificarea noii structuri (e corect sa ai un corp simplificat de consilieri specializati, asta era si solutia la care m-am gandit eu), cand premierul va intra in carnea agentiilor un audit guvernamental va fi necesar.

Sa luam, de exemplu, ORA (Oficiul Roman pentru Adoptii), aflat in subordinea vicepremierului Nica. Logic ar fi ca, intr-o structura simplificata, sa intre in subordinea Ministerului Muncii, ca directie, portofoliul apartinandu-i pesedistului Marian Sarbu.

Din punctul meu de vedere, este necesara in acest minister o agentie unica a copilului, care sa includa, de exemplu, si institutia care da banii pentru mame, in concediul post-nastere. Fiecare specializare din  aceasta agentie ar putea fi sectie sau directie distincta. De exemplu, adoptiile o directie, banii pentru mame alta directie.

Primo: pulsiunile intereselor politice se vor simti negresit, mai ales in perioada electorala.

Secundo: seismul structural se va muta la ministerul condus de dl. Sarbu. Fad-interim-manager-p1iecare agentie specializata, cu mici exceptii, trebuie sa treaca la ministerele de care ar fi normal sa tina, ca directii.

Terzo: majoritatea agentiilor guvernamentale sunt in aceeasi situatie. De exemplu, ANRC trebuie sa fie la ministerul comunicatiilor, ori agentie independenta de reglementare, subordonata Parlamentului, ANRE la Ministerul Economiei, ori tot agentie indepedenta, INS la Ministerul Finantelor, ori tot agentie independenta, Comisia de Prognoza la fel etc. Seismul structural se va transmite in intreg Executivul.

3. In aceste conditii de periclitate seismica guvernamentala, Cabinetul Boc va trebui sa mai si gestioneze pulsiunile violente ale crizei economice-financiare globale, si criza bugetara interna.

De aceea spun: executivul acesta este in criza de timp si sub o presiune fantastica. Sa speram ca va sti sa sa gestioneze situatiile extreme in care va ajunge in lunile urmatoare, pentru ca o idee buna, in principiu, va fi sucita de toti in toate felurile si va fi exploatata politic din plin.

2 răspunsuri to “E bine ca Boc isi desfiinteaza cancelaria?”

  1. […] citeste in continuare […]

  2. […] citeste in continuare […]

Lasă un comentariu