Politica la romani

Site de informatie si analiza politica

Basescu: pe 22 decembrie o sa avem guvern (Romania Libera)

Posted by budesh pe decembrie 12, 2008

palatul-victoriaPresedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la intoarcerea de la Bruxelles, ca indiferent de componenta, pe 22 decembrie Romania va avea un nou Guvern si ca PD-L are o datorie morala fata de UDMR.

„Pe 22 decembrie o sa avem Guvern, nu conteaza de care, dar o sa avem”, a declarat seful statului, in avion, la intoarcerea de la lucrarile Consiliului European, precizand ca audierile noilor ministri in Parlament vor avea loc in weekend-ul viitor.

Intrebat daca UDMR va fi sau nu parte a viitoarei coalitii de guvernare, presedintele a aratat ca formatiunea condusa de Marko Bela a fost cea care si-a exprimat prima disponibilitatea de a veni la guvernare alaturi de PD-L, astfel ca democrat-liberalii au o datorie morala fata de acestia.

citeste articolul

citeste si:
Alianta PSD–PD-L sta sa cada (Romania Libera)

Băsescu bagă „obligaţia morală” UDMR în Guvern, pesediştii nici nu vor să audă (Gandul)

„Vom avea Guvern pe 22 decembrie”, le-a spus Traian Băsescu în avionul prezidenţial ziariştilor la întoarcerea de la Bruxelles. Şeful statului a explicat că miniştrii viitorului Cabinet vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului sâmbătă 20 şi duminică 21 decembrie.traian-basescu

Întrebat despre componenţa viitorului Executiv, şeful statului le-a spus ziariştilor că nu contează, important este ca Guvernul să intre în funcţiune, pentru că urmează o perioadă de criză.

Băsescu a răspuns şi unei întrebări legate de discuţiile aprinse dintre social-democraţi, care nu vor să primească şi UDMR la guvernare, şi democrat-liberalii care susţin cooptarea acestora.

Preşedintele crede că PD-L are o obligaţie morală faţă de Uniune, formaţiunea condusă de Marko Bela fiind prima care şi-a manifestat disponibilitatea de a intra într-un Guvern cu democrat-liberalii.

citeste articolul

citeste si:
Năstase în faţa unui nou mandat: „Spuneţi-mi ceva ca să zâmbesc” (Gandul)
Iliescu: “rostul” discuţiei despre candidatul PSD la preşedinţie “va veni peste o lună, două” (Gandul)

Actualul premier sta linistit (Gardianul)

Negocierile incordate dintre PSD si PD-L l-au determinat, zilele acestea, pe  Calin Popescu-Tariceanu sa spere ca va mai ramane pentru ceva vreme in fotoliul de premier.

Mai mult, la Bruxelles, la summitul  de iarna al Uniunii Europene, primul-ministru s-a comportat ca un politician care are siguranta ca va mai fi, pentru o perioada, calin-popescu-tariceanuseful Palatului Victoria.

Cu toate acestea, nelinistea provocata de schimbarea Executivului produce efecte asteptate  in aparatul guvernamental. O serie de secretari de stat sau subsecretari renunta, in aceste zile, la functii inainte de schimbarea puterii.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a semnat decizia de eliberare din functie a lui Mihai Gheorghiu, secretar de stat pentru Relatiile cu Românii de Pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe, precum si a altor demnitari, potrivit unui comunicat al Executivului.

Guvernul precizeaza ca, în toate cazurile de eliberare din functie, decizia a fost luata la cererea respectivelor persoane. Pe lânga Mihai Gheorghiu, au mai eliberati din functie Monica Mihaela Barbuletiu-vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat al Agentiei Române pentru Investitii Straine, si Viorel Palasca – secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor.

citeste articolul

citeste si:
Portofolii pentru toti. Guvernul Stolojan va avea cu cinci ministere in plus fata de cel condus de Tariceanu (Gardianul)
Prigoana: «Sunt bun de taiat, ca sunt gras ca porcu’. Trebuie sa ma apuc de slabit!» (Gardianul)

PSD şi PDL s-au înţeles: baronii îşi aleg prefecţii (EvZ)

La împărţirea prefecturilor între PSD şi PDL s-a aplicat „legea lui Dragnea“, după care prefectul vine la pachet cu preşedintele consiliului judeţean.
oprisan-dragnea
Înainte ca prezenţa UDMR în coaliţia de guvernare să se tranşeze, PDL şi PSD şi-au împărţit ieri sferele de influenţă în judeţe pe principiul prefectul – garantul puterii baronului local.

Odată reluate negocierile politice, cele două tabere au căzut de acord să aplice regula propusă de baronul PSD de Teleorman, Liviu Dragnea: în judeţele în care unul dintre cele două partide are preşedintele consiliului judeţean, să primească şi prefectul.

citeste articolul

citeste si:
Lucia Hossu-Longin, în CNSAS (EvZ)
Liberalii din teritoriu îl redescoperă pe Stolojan (EvZ)

Lasă un comentariu